Ziekte van Cushing bij het paard

De ziekte van Cushing is een hormonale aandoening bij paarden en pony’s. Een klein stukje van het hersenen (de hypofyse) raakt ontregeld waardoor te veel ACTH (een signaalstof) wordt aangemaakt. ACTH zet vervolgens de bijnieren aan tot het maken van stresshormoon waardoor problemen ontstaan.
Omdat de oorzaak van de ziekte anders is dan bij de mens of de hond is de Engelse afkorting PPID een betere benaming. Dit staat voor Pituitary (hypofyse) Pars Intermedia (middelste deel) Disfunction (ontregeling).

PPID is een typische ouderdomsziekte die naar schatting voorkomt bij 15% van paarden van 15 jaar en ouder. In een vroeg stadium kan het leiden tot lusteloosheid, verminderde prestaties en moeilijk verharen. De meest opvallende kenmerken zijn een lange krullende vacht en hoefbevangenheid. Bijna een kwart van de paarden met PPID wordt hoefbevangen, dit is zeer pijnlijk is voor het paard. Daarnaast krijgen de dieren vaak last van vetophoping boven de ogen, een bolle buik met spierverlies op de rug en zweten op hals en schouders.
Regelmatig veroorzaakt PPID suikerziekte (insuline resistentie) waardoor een paard veel gaat drinken en plassen. Dit uit zich meestal door een opvallend natte stal.

De diagnose van PPID wordt gesteld met behulp van bloedonderzoek. Er wordt gekeken naar de concentratie van de signaalstof ACTH die wordt gemaakt door het middelste deel van de hypofyse. Als de concentratie van ACTH duidelijk te hoog is, wordt de diagnose PPID gesteld. In het beginstadium van PPID kan de uitslag niet doorslaggevend zijn. Om dit laatste zoveel mogelijk te voorkomen kan het beste getest worden tussen augustus en oktober.

PPID is niet te genezen, maar wel goed te behandelen met medicijnen die het paard levenslang moet krijgen. Het is aan te raden een paard dat op medicatie staat, tenminste jaarlijks te controleren met behulp van bloedonderzoek.

Voor meer informatie over PPID willen we u doorverwijzen naar de website over PPID van de Universiteit Utrecht waar ook een interessant achtergrondartikel te vinden is, en de website ppidbijpaarden.nl van farmaceut Boehringer-Ingelheim.