Omdat de praktijk nog steeds groeit, hebben we weer iemand nieuw in dienst “moeten” nemen: Het is Sophie Bool. Ze heeft ervaring in de paarden en gezelschapsdieren. Binnenkort stellen wij haar helemaal aan U voor.

Vanaf januari 2019 hebben we de openingstijden wat veranderd. Dit alles om U nog meer van gemak te voorzien. Op dinsdag en donderdag is er een dierenarts EN assistente aanwezig voor alle gevallen. Dus ook RX, bloedonderzoek, eenvoudige echo’s etc. Tot 17.00 uur kunt U voor die dag nog een afspraak maken. Tot 17.00 uur is de praktijk altijd geopend voor medicijnen. Om teveel afleiding tijdens het werk te voorkomen kan het zijn dat om 18.00 uur al de telefoon wordt doorgeschakeld.

Op 20 november is de avond over het gedrag van de hond geweest. Het was een goed bezette avond. Eigenlijk zou een van de dierenartsen de avond houden maar het leek ons beter dat een outsider dat zou doen. En we hebben gedragsdeskundige Ineke Bos bereid gevonden om iets te vertellen. Ineke vertelde veel over haar eigen honden. En dat maakte het in ieder geval persoonlijk en anders dan de voorgaande avonden. Minpuntje was dat we de laptop van Ineke nog niet even getest hadden op onze beamer: de foto’s waren hierdoor veel te donker.  Daar gaan we de volgende keer wel wat aan doen.

In het verleden hebben we informatie-avonden gehad over het gedrag van de hond. En daarnaast wat over  de verzorging van de hond. We gaan meer de diepte in: waarom plast een pup in huis als je hem net 2 uur lang hebt uitgelaten?  Waarom plast een hond ’s ochtends in huis en weet hij dat dan ook? En er komen nog veel meer situaties voor: waarom trekt hij aan de lijn? Etc. Als je wilt komen, moet je je even opgeven via de mail (info@dierenkliniekdepiekenhoef.nl) of via het telefoonnummer 0412 310 010. We hebben maar een beperkt aantal plaatsen. De avond is op dinsdag 20 november en begint om 19.45  uur.

Het zorgplan van Beste Dierenartsen houdt op te bestaan. We zijn bezig om een nieuw bedrijf te vinden dat de zorgen van U overneemt. Er zullen wel wat veranderingen optreden maar U zult daar niets tot weinig van merken. Wij zullen U later van de wijzigingen op de hoogte brengen.

Met pijn in ons hart heeft Lieke ons per 1 september verlaten. Zij kon een baan krijgen waar er geen nachtdiensten van haar verlangd werden. Na 2 jaar hebben wij dus afscheid van haar genomen. Veel succes in jouw nieuwe baan.

In februari werd ons de hond Shadow aangeboden vanwege het feit dat hij een golfbal had ingeslikt.  De eigenaar had niet gezien dat hij de golfbal daadwerkelijk had ingeslikt. Maar het ene moment had hij hem in de bek en het andere moment niet meer. Maar de bal was ook niet meer te vinden in het veld. Aangezien het zojuist  gebeurd was hebben we hem ingespoten een middeltje om hem te laten braken. De bal is er toen niet uitgekomen. Omdat het vermoeden rees dat Shadow de bal dus niet had ingeslikt is de eigenaar met goede instructies naar huis gestuurd. Tot juni ging het goed. Toen kwam Shadow weer naar de praktijk met verschijnselen van braken. Zelfs water werd uitgebraakt. Omdat we het niet vertrouwden hebben we maar een echo van de buik laten maken door onze huis-echografiste.  Toen bleek er een verstopping in de darmen te zitten. Uiteraard is Shadow gelijk geopereerd en bleken er 2 golfballen in de darm te zitten. Gelukkig waren de darmen niet afgestorven. De golfballen waren er zonder al teveel problemen uit te halen. Van de operatie zelf laten we geen foto’s zien, maar van Shadow natuurlijk wel.

Hittestress bij honden is een vervelend probleem. We denken graag dat een hond wel tegen de warmte kan maar dat is niet zo.

Hittestress ontstaat wanneer een dier (of mens) te lang aan hitte onderhevig is geweest. Wij mensen kunnen nog zweten: het water dat onze poriën produceren verdampt op de huid en daardoor koelen wij af. De hond kan alleen afkoelen via de voetzooltjes en via de uitgeademde lucht.  De hond zal hierdoor gaan hijgen. De keel gaat geïrriteerd worden en daardoor gaat de hond nog meer hijgen. De temperatuur loopt op tot soms wel 41 graden.
Hittestress kan natuurlijk ook ontstaan bij reizen met de auto naar warmere oorden.

Wat kun je hieraan doen?

– Laat de hond niet op het warmste deel van de dag uit. Wel als het net flink geregend heeft. Door hem door plassen te laten lopen koelen de voetzooltjes goed. Laat hem rollen in plassen: de huid koelt af en als het water verdampt, koelt hij nog meer af. Geef voldoende drinkwater.
– Leg de hond op de koelste plek van het huis. Bijvoorbeeld in de kelder. Leg er koele theedoeken over heen (natgemaakt met koud water) of gebruik flessen met koud water.
– Ga niet op het warmst van de dag rijden. Zorg ervoor dat de ramen van de auto zijn geblindeerd met (vochtige) theedoeken. Ga bij voorkeur op weg met een auto met airconditioning.
– Laat uw hond met rust. Ga even 1 keer per uur kijken, maar ga er niet bijliggen: hij koelt dan niet meer af en hij voelt zich daar ook onzekerder door.
-En als laatste en belangrijkste: bel uw dierenarts (ons dus). Wij kunnen met wat injecties toch nog proberen om de reactie op de hitte wat te temperen. Echt veel kunnen niet meer doen, dus zog dat uw hond niet in deze situatie verzeild raakt.

U hebt misschien al gehoord van ons zorgplan.

Het zorgplan is geen verzekering.
Het zorgplan probeert U en ons te ontzorgen. Wat wordt in ieder geval van een hondeneigenaar verwacht?
– de jaarlijkse cocktail-enting. (ziekte van Weil)
– ontwormen. Nu 4 x per jaar voor een volwassen hond.
– behandeling tegen teken ivm. de ziekte van lyme.
– behandeling tegen vlooien.

Ons zorgplan wordt verzorgd door de firma “Beste Dierenartsen” . Als U meedoet met het zorgplan, dan betaalt U maandelijks een vast bedrag. U krijgt vervolgens iedere 3 maanden een mailtje dat U uw spullen kunt komen halen bij de praktijk.
Als extra krijgt U van onze praktijk:
– 2 x per jaar nagels knippen.
– naast de enting nog 1 keer per jaar een check-up.
– onbeperkt paraveterinair consult. Hierbij mag U van 08.15 uur tot 17.15 uur onze assistentes vragen stellen, zonder dat dit U wat kost.
-U krijgt 5% korting op operaties. (Niet op de medicijnen).
– 10% korting op eventuele tandheelkundige behandelingen.
– 5% korting op artikelen van de webshop van Beste Dierenartsen. Hier kunt U alles krijgen voor Uw huisdier.
– Als U het zorgplan afsluit tijdens de jaarlijkse vaccinatie, zit dit er ook al bij en hoeft U hiervaar niet te betalen.

Wat levert het ons dierenartsen eigenlijk op?
Als U de doos met spulletjes komt halen , neem Uw hond dan even mee. een kat meenemen mag ook, maar die is wat minder te verleiden met snoepjes. Hij gaat even op de weegschaal, krijgt een aai over de bol en wordt volgegooid met snoepjes. Uw hond vindt het dan leuk om bij ons binnen te komen.

En dat is ons doel: een hond/kat die hier zonder stress binnenkomt en ook behandeld kan worden zonder dat hij stress krijgt.

Wat de kosten betreft: een hond goed verzorgen kost ongeveer 200 tot 250 euro per jaar , afhankelijk van de grootte.  Via het zorgplan krijgt U gemiddeld een korting van 30 euro.

Wilt U met Uw huisdier naar de praktijk komen maar hebt U geen vervoermiddel dan is de dierenambulance een uitkomst. Naast de dierenambulance van het Maasland asiel in Oss, is er een nieuwe dierenambulance in de regio bijgekomen. De bereikbaarheid van deze dierenambulance is uitstekend.

Het telefoonnummer is: 085-2738899.