Hittestress bij honden is een vervelend probleem. We denken graag dat een hond wel tegen de warmte kan maar dat is niet zo.

Hittestress ontstaat wanneer een dier (of mens) te lang aan hitte onderhevig is geweest. Wij mensen kunnen nog zweten: het water dat onze poriën produceren verdampt op de huid en daardoor koelen wij af. De hond kan alleen afkoelen via de voetzooltjes en via de uitgeademde lucht.  De hond zal hierdoor gaan hijgen. De keel gaat geïrriteerd worden en daardoor gaat de hond nog meer hijgen. De temperatuur loopt op tot soms wel 41 graden.
Hittestress kan natuurlijk ook ontstaan bij reizen met de auto naar warmere oorden.

Wat kun je hieraan doen?

– Laat de hond niet op het warmste deel van de dag uit. Wel als het net flink geregend heeft. Door hem door plassen te laten lopen koelen de voetzooltjes goed. Laat hem rollen in plassen: de huid koelt af en als het water verdampt, koelt hij nog meer af. Geef voldoende drinkwater.
– Leg de hond op de koelste plek van het huis. Bijvoorbeeld in de kelder. Leg er koele theedoeken over heen (natgemaakt met koud water) of gebruik flessen met koud water.
– Ga niet op het warmst van de dag rijden. Zorg ervoor dat de ramen van de auto zijn geblindeerd met (vochtige) theedoeken. Ga bij voorkeur op weg met een auto met airconditioning.
– Laat uw hond met rust. Ga even 1 keer per uur kijken, maar ga er niet bijliggen: hij koelt dan niet meer af en hij voelt zich daar ook onzekerder door.
-En als laatste en belangrijkste: bel uw dierenarts (ons dus). Wij kunnen met wat injecties toch nog proberen om de reactie op de hitte wat te temperen. Echt veel kunnen niet meer doen, dus zog dat uw hond niet in deze situatie verzeild raakt.

2 antwoorden
  1. Alp Dubois
    Alp Dubois zegt:

    Een hond moet ook bij zeer warm weer uitgelaten worden. Zoek beschaduwde paden en laat de hond niet over asfalt lopen. Zet bij thuiskomst uw hond op een natte handdoek, dan koelen de voetzooltjes en daarmee de hond.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *